artikel

...
gezondheid zaterdag 26 november 2022 Stefan

Vijf tips om je mentale gezondheid op peil te houden.

Door de coronapandemie zijn er veel ingrijpende maatregelen geweest die betrekking hebben op onze mentale toestand.
Het is dus helemaal niet gek als je daardoor minder lekker in je vel zit. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt bijvoorbeeld dat een groot deel van de jongeren zich af en toe eenzaam (20%), angstig (45%) of somber (68%) voelt. Bijna driekwart maak zich bovendien zorgen over de toekomst (73%). Daarom is het belangrijk om je mentale gezondheid in de gaten te houden. Deze tips helpen je hierbij.

1. Breng structuur aan in je dag
Als je op zondag tot laat in je bed blijft liggen, gebeurt er de rest van dag ook niet veel meer. Af en toe een dagje luieren is natuurlijk prima, maar let op dat niet elke dag eruit gaat zien als zo’n zondag. Spreek met jezelf een tijd af waarop je opstaat: dit geeft houvast. Ontbijt en kleed je aan zodat je de dag fris en met goede moed begint. Daarnaast kan het helpen om te plannen. Besteed je ochtend bijvoorbeeld aan school of werk, relax een uurtje in de middag en ga daarna verder met een hobby of klusjes. Maak eventueel ‘s ochtends een lijstje met wat je die dag gedaan wilt hebben en hou je hieraan. Zo hou je overzicht en als je het haalt, geeft dat een goed gevoel.

2. Zorg goed voor jezelf
‘Goed zorgen voor jezelf’ kan voor iedereen iets anders betekenen. Hier zijn een aantal zaken waar je aan kunt denken:

 • Eet gezond
  Het is belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Die geven je energie en hierdoor kun je je beter gaan voelen. Laat die zak chips dus even staan en ga lekker kokkerellen met nieuwe, gezonde recepten. Het Voedingscentrum geeft handige tips om gezonder te eten. Vergeet daarnaast niet om genoeg water te drinken. Minimaal 1,5 liter per dag doet je meer dan goed. 
 • Zorg voor genoeg beweging
  Beweging helpt om je niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed te voelen. Voor sommige sporten gelden momenteel restricties, maar gelukkig kun je via YouTube veel kanalen vinden die je helpen om thuis te sporten. Kom in beweging in jouw eigen huiskamer met behulp van experts of loop een rondje in het park om de hoek.
 • Doseer hoeveel nieuws je volgt
  Beperk de tijd die je dagelijks besteedt aan nieuws en zoeken naar informatie. Kies één of twee langere momenten op een dag om jezelf te informeren in plaats van je brein constant bloot te stellen aan coronaberichten. Als je naar informatie op zoek gaat, raadpleeg dan betrouwbare bronnen zoals het RIVM of het Rode Kruis.
 • Sta stil bij de kleine dingen en wees trots op jezelf 
  De coronacrisis is voor niemand makkelijk en je mag best trots zijn dat je jezelf er zo doorheen sleept. Let verder goed op je mentale gezondheid en sta elke dag even stil bij hoe je je voelt. Daarbij kan dit psychologische trucje helpen: noem drie dingen die positief waren aan de dag. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een mooie zonsondergang of dat je je to-do-lijstje hebt afgewerkt. Nog steeds somber? Overweeg ook eens om je te verdiepen in mindfulness. Er zijn talloze handige apps die je daarbij kunnen helpen.

3. Leer iets nieuws of vind een nieuwe hobby
Heb je ooit meer tijd gehad voor nieuwe dingen dan op dit moment? Alleen maar thuis zijn lijkt op het eerste gezicht misschien saai, maar het biedt ook kansen.

 • Ga aan de slag met je dromen
  Ga bij jezelf na wat je altijd al hebt willen doen, maar waar je nooit eerder tijd voor had. Misschien wilde je een nieuw recept uit proberen, een boek schrijven of een taal leren. Voor bijna elke activiteit is er wel een online variant te vinden.
 • Zoek nieuwe activiteiten waar je blij van wordt
  Weet  je niet wat je wil? Dan hebben we hier een paar ideeën voor je:
  – Zoek recepten op en maak zelf een kookboek.
  – Zoek je leukste foto’s en maak een fotoboek of -collage.
  – Ga aan de slag met ‘do it yourself’-opdrachten via Google of YouTube. Eindelijk tijd om je kamer op te vullen met een mooi zelfgemaakt dressoir bijvoorbeeld.
  – Ruim op. Het klinkt saai, maar een opgeruimd huis staat nu eenmaal gelijk aan een opgeruimd brein.
  – Daag jezelf of een ander uit tijdens om in vijf weken tijd een nieuwe skill te leren. Dit kan van alles zijn: van breien tot gitaar spelen en van schilderen tot de handstand beheersen. Geef het vijf weken, en misschien vind je wel je nieuwe passie.

 

4. Blijf in contact met anderen
Dat we elkaar minder zien, betekent niet dat we geen  contact met elkaar kunnen zoeken. Vind je het moeilijk om contact te onderhouden met anderen zonder elkaar te fysiek te zien? Overweeg eens deze opties:
– Plan vaste (online) belmomenten met je begeleider, familie of vrienden.
– Doe samen een online activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een pubquiz (hieraan kun je bijvoorbeeld meedoen via Facebook), speel samen een online game of ga samen online koken: maak hetzelfde gerecht terwijl je videobelt.
– Stuur kaartjes naar mensen die belangrijk voor je zijn. Zo geef je hen en jezelf een fijn gevoel. Maak er meteen een creatieve activiteit van: maak je kaart zo persoonlijk en mooi mogelijk en in de brievenbus ermee!

5. Praat over je gevoelens
Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Weet dat je niet alleen bent met dit probleem. Als je jouw vrienden of familie hierover benadert, vinden zij dit meestal helemaal niet raar. En misschien ontdek je wel dat zij dezelfde zorgen hebben als jij.

Wil je liever praten met iemand buiten je eigen kring? Op je werk of school is er vaak een vertrouwenspersoon met wie je kunt praten. Vind je dat moeilijk? Neem dan eens contact op met MIND Korrelatie. De professionele hulpverleners bieden graag een luisterend oor en het is helemaal gratis. Praten kan via telefoon, e-mail, chat of WhatsApp.

3 410 0

categorie

meest bekeken

sponsor worden

Wil jij onze sponsor worden? en ons helpen bij het bereiken van een betere wereld voor onze kinderen?

Kom dan in contact met ons, zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken

contact